2016. február 25. 12:24 - Redfield

Deadpool (2016)

With great power comes great irresponsibility.

deadpool_poster.jpgA szuperhősös/képregényes filmek manapság hatalmas rajongó táborral rendelkeznek. A 2000-es X-Men film sikere vagy 30 évre megalapozta a szuperhősök létjogosultságát a mozivásznon, Én magam is immár több mint tíz éve majd mindegyiket megnézem. Ám főleg az Avengers második részénél már éreztem valami fásultság félét a műfajban. Szerencsére mindig jönnek olyan filmek, amik felrázzák az efféle alkotásokat ilyen a Deadpool is. Ez nem kéne ekkora meglepetés legyen, hisz gyakorlatilag az egyetlen szuperhős franchise, amelyik képes stagnálni egy színvonalon(két film kivételével), az az X-Men sorozat, aminek a Deadpool már a nyolcadik filmje.

A nagyszájú zsoldos a Marvel képregényes univerzum egyik csodabogara. Morálisan megkérdőjelezhető, őrült jelleme van, aki hol jókat cselekszik, hol pedig akadályozza az igazi hősöket. Legnagyobb különlegessége viszont a humorában rejlik. A beszólásai ekézik a többi szuperhőst és a képregény műfajt ezzel egyfajta görbetükröt mutatva eléjük. Ezt az olvasókhoz pedig ő maga közvetíti ugyanis Deadpool tisztában van vele hogy  ő egy képregénykarakter. Folyamatosan ki(vagy be)szól az olvasónak, tanácsot kér tőle, de van hogy a többi karakterrel vitázik azon, hogy ez márpedig az ő képregénye és ezért annak kell történnie, amit ő mond...

Muszáj megemlíteni, de Deadpoolnak nem ez az első filmes megjelenése. Mivel, eredettörténete erősen kapcsolódik Fark... Rozsomákéhoz, így feltűnt halandó formában, Wade Wilsonként és Deadp... főellenfélként, akit valami oknál fogva Deadpool néven illettek. Abban a filmben, már-már megerőszakolták a karakterét: Rozsomák karmaihoz hasonlóan kézfejből előcsúszó kardpengék, Küklopsz-féle lézerszemek, de a legrosszabb: Bevarrják a nagyszájú zsoldos száját!

Mindezek, és a többi a hibák ellenére az X-Men Origins: Wolverine sikeres lett, de csak anyagilag. Sokan éltették Ryan Reyolds, kb öt percet szereplő Wade Wilsonját, aki már ennyi idő alatt képes volt kicsit előhozni valamit Deadpool karakteréből. Az önálló film (ezúttal egy "normális" 'Poollal és Reynolds főszereplésével) zöld utat kapott a Foxtól, de ahogy teltek az évek, úgy nem akaródzott elkészülni. Reynolds folyamatosan kampányolt a film mellett, viszont idő közben elvállalta egy DC Comics-os szuperhős, a Zöld Lámpás szerepét is 2011-ben, ami aztán földbe állította a karrierjét egy időre. 2014 nyarán az interneten kiszivárgott egy CGI videó, a tervezett filmról, ahol maga Reynolds szólaltatta meg Deadpoolt. A videó olyan tömeges mennyiségű pozitív visszajelzést kapott hogy szeptemberében a Fox kitűzte a Deadpool megjelenés dátumát 2016 február 12-ére. Inenntől kezdve pedig csak várnunk kellett a megjelenésig... 

Most hogy kiveséztük Deadpool filmes hányattatásait illene valamit a filmről is kreálni:
casdlb1wcae5su6.jpg"A szuperhősök korát éljük, de vár még néhány meglepetés. Wade Wilson (Ryan Reynolds) a különleges erőknél szolgált, azután zsoldos lett. Egy furcsa, alig legális kísérlet eredményeképpen a szervezete meghökkentő képességekre tett szert: hihetetlenül gyorsan meggyógyul, bármi baj éri. De nem ez az egyetlen fegyvere: őrült, gonosz humora is van - és nem fél használni. A szupererős ember, aki a valóságból átlépett a hősök birodalmába, most élete legnehezebb háborújába indul: bosszút akar állni azon az emberen, aki egykor majdnem tönkretette őt."

Megérte. Az X-Men Origins féle Deadpool bukta óta várom ezt a filmet és tökéletesen hozta a színvonalat. Már az első pár filmkockáról süt a képregények hülye humora. Régen láttam ilyen jó főcímet, olyat meg pláne nem volt rá példa, hogy bármelyik film már itt hülyére röhögtetett volna, de itt így történt.

Már itt is feltűnhet a sok utalás, amikkel úgy az egész film tele vandeadpool-movie-image-ryan-reynolds-morena-baccarin.jpg. Az X-men filmekre, az X-Men Origins Wolverine, Deadpooljára, a Zöld Lámpásra és még sorolhatnám Ezek mind remek pluszt adnak, a film világban egy kicsit is tájékozottabbaknak, de sajnos az egyszeri filmnéző nem fogja érteni. Ezt ellensúlyozandó, Deadpool viccet csinál az egész szuperhőslétből. A tetteivel és a kommentárjaival az eseményekhez, olyan szintű szuperhős-mítosz rombolást visz végbe, amit legutoljára a Kick-Ass első részénél láttam, pedig merőben más műfaj. Akiknek még ez sem jönne be, még mindig ott van egy kazalnyi más vicces szituáció, amin a képregényeket sem ismerő, átlagnéző is szét tudja nevetni magát, nem is beszélve a negyedik fal áttörésekről, amikor főhősünk a nézőkhöz beszél. A Deadpool a legtöbb helyen okosan bánik a poénokkal, ezért bárkinek tudom ajánlani, aki szereti a vígjátékokat. 

so9olc5.jpgSok kritika érte a filmet, hogy meglátszik a látványon az alacsony költségvetés. A mozi után többekkel is beszéltem arról, hogy mennyire rendben vannak az akció jelenetek, az low-budget ellenére is. Különösen igaz az autópályán játszódó részre, de a későbbiekben sem láttam volna hogy annyira kilógott volna a CGI alól a lóláb.

Ryan Reynoldson tényleg látszik menyire Deadpool fan és hát volt elég ideje felkészülni. Teljesen eggyé vált a karakterével és látszik rajta hogy élvezi. Morena Baccarin Vanessája remek női megfelelője Wade Wilsonnak. T.J. Miller a gyáva sidekick, Weasel szerepében nem sok időt kapott a vásznon, de remélem a folytatásban ez változik. Hasonló a helyzet Deadpool lakótársával, az öreg nővel, Vak Al-el, aki két jelenetben szerepel mindössze, viszont akkor rendesen érezni a két lakótárs közötti dinamikát. A két megjelenő X-Men, Koldeadpool-header-2.pngosszus és Negaszónikus Tini Torpedó (btw milyen név már ez?) a helyén vannak, de érezhető hogy ők csak azért vannak a filmben, hogy legyenek. Talán A főgonosz Aj... Francis volt az egyetlen igazi negatív pont a karakterek között. Hiába volt megfelelően beteg és gonosz, valahol mégis olyan súlytalannak és kidolgozatlannak éreztem.

Zenéért ugyanaz a Junkie XL felelős, aki tavaly a Mad Max: Fury Road zenéjét is komponálta. Elsőre, a film nélkül nem tűnt oda passzolónak, de a mozgóképpel együtt tökéletesen jól működik.

 Két héttel a bemutató után bátran kijelenthető, hogy a Fox által mostohán kezelt karaktere, Deadpool, az egyik legnagyobb bevételt hozta a stúdiónak. A folytatást már berendelte a Fox, így elmondhatjuk, hogy sikeresen indult Wade Wilson önálló filmes pályafutása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr918411620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása