2016. március 30. 09:15 - Redfield

Az acélember (2013)

Is The World Ready?

manofsteelfinalposter.jpg"A kis Clark egy egyszerű farmer házaspár, Martha és Jonathan Kent gyermeke. Egy napon ráébred arra, hogy rendkívüli adottságokkal rendelkezik, és olyasmikre képes, amire egyik barátja, sőt egyetlen földi halandó sem. Ifjúvá serdülve Clark eltökéli, hogy kideríti, honnan származnak a képességei, és mi célból jött a világra, mi a küldetése. Ekkor még nem sejti, hogy múltja a csillagok közé repíti, és a sorsa az, hogy megmentse a Földet. Acélemberként az emberiség reményének szimbólumává válik."

A Marvel képregény kiadó kasszát robbantott a filmes univerzumuk létrehozásával, amit a 2008-as asember óta folyamatosan építgetnek, de már 2012-ben a Bosszúállóknál láthattuk, milyen ha különböző filmben szereplő karaktereket, mint Vasember, Amerika Kapitány vagy Thor egy közös filmben látunk viszont. Több sem kellett a Warner-nek neki álltak ők is a saját saját kis képregényes univerzumuk létrehozásának, ami DC Comics képregényekben szeeplő szuperhősök szolgáltatnak alapot, és azt kell mondjam VÉGRE!

WARNING: Most egy hosszabb fröcsögés következik a Warner Brothers kiadói szerencsétlenkedéséről... sorry, de valahol ki kell adnom...

No nem azért mert annyira hú,de nagyon vártam volna, mindössze a Warner Brothers az egyik leginkompetensebb, ha a DC képregények filmes univerzum építésről van szó. Mert a Marvelnél megértem miért ment olyan nehezen, hisz egy csomó fontosabb karakter mint Pókember, az X-Men vagy a Fantasztikus Négyes jogai más stúdióknál vannak, de csak megoldották valahogy, ha más nem kivárták míg a jogok visszakerülnek hozzájuk (mint a jól elsült Daredevil vagy a Megtorló esetében) , vagy megegyeztek a külső stúdióval (így lehet benne Pókember is az új Amerika Kapitány filmben). De a Warnernél ezt semmi sem indokolta hisz nálukvan az ÖSSZES DC karakter joga. Évek óta ültek az aranytojáson miközben csináltak egy Sötét Lovag Trilógiát (ami letehette volna az univerum alapjait, de ooo nem mert ennek nagyonnagyon sötétnek kell lennie...) egy Superman Visszatért meg egy tíz évadot felölelő Smallville-t, ami Superman eredettörténetét dolgozza fel. Még él bennem az emlék, miszerint a nem engedték, hogy a sorozatban szerepeljen Batmant az épp megjelenő Batman Begins okán... Most vagy a Warner vagy a DC nézi az átlag amerikai nézőt ilyen gyökérnek én nem tudom de eléggé freakoutolt ez a kijelentés és bármennyire szeretném azt mondani hogy az univerzum építés változtatott ezen, de nem így van. Erről azonban majd máskor...

krypton3.jpgA lényeg 2012-re már megjött az esze a stúdiónak és rebootolta Superman történetét és nem is akárhogy. Sci-Fit csinált Krypton fiának történetéből. Az első félórája a filmnek főszereplőnk szülőbolygóján a Kryptonon játszódik, ahol megismerkedhetünk Superman szüleivel és azzal, hogyan élik meg a bolygó végnapjait és az az alatt bekövetkező katonai puccsot, miután elküldik gyermeküket a távoli Földre, megmentve őt a Krypton pusztulásától. Nagyon tetszik a bolygó látványvilága, a fegyverek a páncélok, az élőlények Krypton népének kasztszerű belső hierarchiája ezek mind hozzájárultak, hogy ne csak szuperhősfilmet lássak a Man of Steel-ben, hanem egy sci-fit is.

Jót tett, hogy Clark Kent karakterének próbáltak mélységet adni, leginkább fiatal kori flashbackek formájában, ahol megtudjuk mennyire féltették őt nevelőszülei a világtól és annak reakciójától, ha valaha megtudják fiúk valódi kilétét. Ez a kirekesztettség téma inkább a fiatal Clarkhoz illik, a jelenben már annyira nem ütött. Abban a jelenetekben inkább a földi emberek ellenségeskedése Supermannel szemben, ami tetszett és annak bizalmatlansága az emberiség felé, ami a papnak mondott utolsó mondtatában csúcsosodik ki leginkább.

"-Zod can't be trusted. The problem is, I'm not sure the people of Earth can be either." 

man-of-steel-zods-men.jpgA casting pazar lett. Henry Cavillel kapcsolatban annak idején eléggé szkeptikus voltam mikor bejelentették, hogy ő lesz Superman, de mintha ráöntötték volna a szerepet. Örülök neki hogy kihozta az acélember figuráját a piros alsógatyeszos korszakból. Amy Adams megfelelő Lois Lane, Zod tábornokon pedig látszik hogy egy igazi pszichopata. Michael Shannon kiválasztásáért pacsi mert a csávónak már a puszta tekintetétől a hideg ráz. A jó szereplőgárdát mi sem jelzi jobban, hogy a kissebb szerepekre is olyan neveket szerződtettek mint Russel Crowe (Jor-El), Kevin Costner (Johnatan Kent) vagy Dianne Lane (Martha Kent).

Amit már az előzetesekből is biztosan tudtam, hogy a zenére nem lesz panasz. Ugyanaz a Hans Zimmer jegyezte a dallamokat, aki a Sötét Lovag trilógiához is készítette az aláfestő zenéket és itt sem adja alább. Féltem, hogy nem ér majd fel a kalsszikus John Wiliams féle Superman zenéhez, de simán mellé állhat.

man_of_steel_hero1.pngValahol mégis, minden erénye ellenére a film üres. Nem tudom az okát, de valami hiányzik belőle, valami plusz ami jobbá teszi, ezért Az acélember nem egy kiemelkedő alkotás pusztán csak egy tisztes iparosmunka, aminél azért többet várunk, ha már a DC első, univerzumépítő filmjéről beszélünk. Viszont hiába kezdett valami nagyba a Warner, évekkel van lemaradva a Marvel-féle kiépített világ mögött, így sejthettük hogy kapkodás lesz a vége...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr368544160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.16. 08:36:34

Hatalmas, grandiózus mű. Óda ahhoz, hogy Snyder nem ismeri, nem érti Supermant. Nem az az érdekes, hogy a Liga az utolsó filmje, hanem, hogy ezután még kapott bármit is!
Ezek mellet egy tipikus eredettörténet, közepes #mcu szint, az előző Superman filmnél azért jobb (az mondjuk egy nagyon mellément alkotás volt, szóval igazából nem színt).
A cast nem rossz, Cavill kifejezetten jó Clark/Superman. Nem vagyok szomorú, hogy eddig kimaradt na, az a konklúzió.
süti beállítások módosítása