2016. november 20. 20:14 - Redfield

Resident Evil 5 (2009)

You Don't Have To Face Fear Alone

resident_evil_5_box_artwork.jpg2009 március

Öt év telt el azóta, hogy Leon S. Kennedy megmentette az Amerikai Egyesült Államok elnökének lányát a Los Illuminados nevű szektától. Az egykori S.T.A.R.S. tag, Chris Redfield immár a bioterrorizmus ellen létrejött B.S.A.A. tagja. Mint a szervezet egyik ügynöke, épp az afrikai Kijuju-ba utazik, hogy egy közismert terrorista, Ricardo Irving nyomára bukkanjon. A helyszínen találkozik új társával Sheva Alomarral. Ketten indulnak a nyomok felderítésére, de Chris nem is sejti, hogy az út végén a múltja legsötétebb démonával kell szembe nézzen.

2005 júniusában, a negyedik rész megjelenésekor bejelentették a folytatást. A projektben az első Resident Evil több fejlesztője is részt vett. Ahogy az sejthető volt, a folytatás a negyedik rész által kitaposott úton fog tovább haladni, így maradt az akció orientált megközelítés mód. Extra újításként, az eddigiektől eltérően a cselekmény többnyire nappal fog játszódni. A játék 2009 márciusában jelent meg konzolokra és szeptemberben PC-re.

Történet szempontjából az ötödik rész a sorozat tetőpontja. Az út, amin a fő sorozat részei (RE0, RE, RE2, RE3, RE Code: Veronica, RE4) haladtak, ehhez a részhez vezettek. Itt van az első rész egyik főszereplője, Chris, de rajta kívül is lesznek ismerős arcok és megtudhatunk egy s mást a T-Vírus és az Umbrella Corporation eredetét illetően. Lenne még mit mondani, de az már spoileres lenne. Ha csak a fent említett részekkel játszottatok és fanok vagytok, akkor tetszeni fog a lezárás. És mivel egy fejezet lezárul, kíváncsi vagyok mivel fog előrukkolni a Capcom. Valamint végre azt is megtudhatjuk, kik voltak a Degeneration film végén a TRICELL feliratú védőruhába öltözött alakok.

A napfényben való parazita és szörnyirtásban társunk lesz Sheva. Ebből is látszik, hogy a játék kooperatív módra van tervezve, de ha egyedül támad kedvünk aprítani, azt is megtehetjük. Ekkor a számítógép veszi át az irányítást Sheva felett. Régebben nem vettem észre, de mai szemmel az AI borzalmas és kőbuta.

Pedig az ellenfeleink nem fognak habozni. Visszatérnek a negyedik rész parazitái, kissé módosult változatban. Sokkal fejlettebbek és veszélyesebbek, mint az egykori spanyol falusiak. De a megkergült emberek mellett lesz még dolgunk egyéb ocsmányságokkal is és még a második rész Lickerei is visszatérnek, kissé átalakítva.

resident-evil-5-screenshot-zombie-mouth-bite.jpg

Fegyverből messzemenően itt kapjuk a legtöbbet. Kézifegyvereket, vadászpuskákat és géppuskákat és magnumokat vehetünk és fejleszthetjük őket csutkára. A tárgyak vásárlására és eladására a fejezetek között, illetve a főmenüben lesz alkalmunk. A leltárban kilenc tárgynak lesz helye, amiket ezúttal valós időben tudunk kezelni, így bármilyen fegyvercsere, vagy gyógynövény használatakor támadás érhet minket. Továbbra is lehetőségünk van közelharci támadásra Chris machetéjével vagy legyengült ellenfelek esetében quick-time eventek segítségével. Ez utóbbiak fontos szerephez jutnak egyes átvezető videókban.

resident_evil_5_pc_screenshots_by_leonardotrindade.jpg

Az újrajátszhatóságról továbbra is a temérdek kioldható cucc gondoskodik. Ezt megfejelték még a később megjelenő DLC-kel, amik aztán megjelentek az alapjátékkal együtt egy Resident Evil 5 - Gold Edition néven. Ez a gyűjteményes kiadás nem véletlen, hisz ez a játék a legkeresettebb rész a sorozat történetében.

Ennyi lenne. Hiába szebb és merészebb kicsivel az ötödik rész és hiába az egyik személyes kedvencem, nincs benne annyi újdonság a negyedik felvonáshoz képest, hogy többet tudjak róla írni. A hiba talán abban keresendő hogy sosem koop-oztam vele, mert úgy minden bizonnyal nagyobb élményt nyújt, de ha valakinek van rá módja tegyen vele egy próbát mindenképp.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr8211921133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása