2017. május 16. 09:18 - Redfield

Star Wars: Knights of the Old Republic II - Sith Lords

One choice can change many lives

vvhgd_1.jpgÖt év telt el Darth Malak bukása óta. Bár a zsarnok legyőzetett, de az árnyékban megbúvó sith-ek ezidő alatt kiírtották a Jedi Rend nagy részét és a Köztársaság gyenge lábakon áll.  A galaxis egyetlen reménysége az egykoron száműzött Jedi, akinek rejtélyes módon sikerül újra összekapcsolódnia az  Erővel. A sithekkel a nyomában és a kitűzött vérdijjal a fején, a Száműzött egyetlen esélye a túlélésre, ha megtalálja a Jedi tanács még életben maradt tagjait szerte a galaxisban és egyesíti erőiket. Az útja során rengeteg szövetségest és ellenséget szerez. Ám a galaxist átívelő kaland közben nem csak a saját, de vele tartó bajtársai sorsa is fordulóponthoz érkezik.

A Knights of the Old republic (továbbiakban KOTOR) nem csak, hogy megérdemelten lett minden idők egyik legjobb  Star Wars játéka, de sikerült lefektetnie a huszonegyedik század elejének legjobb RPG-inek az alapjait. A folytatás nem is lehetett kérdés, azonban ezt nem a Bioware heggesztette össze, hanem az Obsidian Entertaiment, kiknek a fejlesztői nyugodtan odaállhatnak elődeik mellé mind tapasztalat, mind kreativitas terén. Az már más kérdés, hogy a Lucas Arts egy kissebb csodát várt tőlük. Nézzük milyen, mikor egy hozzá nem értő kiadó hülyét akar csinálni az egyik legjobb játékfejlesztő csapatból a piacon.

Kezdjük azzal, hogy az Obsidian fejlesztőinek már egy évvel a KOTOR megjelenése előtt a sztorin kellett dolgozniuk, holott még az első résznek a története a homályba veszett. A legnagyobb szemétség azonban a határidő megvágása volt. Az eredeti terv szerint a játékot, a 2005-ben megjelenő Sithek Bosszúja hátszelén akarták felreptetni, még ugyanabban az évben. Mikor pedig annak rendje és módja szerint a fejlesztőcsapat kibővítette a játékot, a kiadó fejesei úgy döntöttek mégis inkább 2004 végén jelenjen meg a játék. Mivel a fejlesztőknek nem volt mit tenniük, egy alaposan megvágott, bugoktól hemzsegő játék került a boltok polcaira, köszönhetően a Lucas Arts töketlenségének. Sajnos a játékfejlszetés világában ez nem egyedi eset, de az elszánt rajongók olykor tényleg csodákra képesek. Évekkel később megjelent egy rajongói mod, ami egy kazalnyi kivágott tartalmat rak vissza a játékba, valamint jócskán orvosol bugokat is.

2015-02-24_00007.jpg

A történet ugye még mindig kb. 4000 évvel a Baljós Árnyak előtt játszódik, az első rész után öt évvel, tovább víve annak a történetnek minden egyes monumentalitását, meghatványozva. Az Obsidian kétségtelenül művészibb alkotás, elég csak a dialógusok vagy a szinkronhangok minőségére gondolni. Arról nem is beszélve, hogy, ha agyonvernek sem biztos, hogy tudok mondani olyan Star Wars játékot, amelyikben ennyi faszán kidolgozott karakter lett volna. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a játék vége felé kicsit úgy éreztem, hogy a saját, játékos karakterem, csupán egy eszköz, egy csatorna, amin keresztül megismerhetem az utitársaim egytől egyig remekbe szabott történetét. Bárkiről bármit mondanék, spoileres lenne, de az előző rész után ismét színes kompániával utazhatjuk körbe a galaxist, ami mind mennyiségileg, mind minőségében több az elődénél.

Remekül ágyazzák bele ezt a remek sztorit a játékmenetbe is. Az egyik első párbeszédünkben például kitárgyaljuk az előző játék végkifejletét és kulcsfontosságú dolgait, így kialakítva a Sith Lord előzményét egyetlen egy dialógusban. Már nyáladzottam egy sort a csapattársakról, de azt nem említettem, hogy rendelkezik a játék egyfajta „bizalom rendszerrel”, aminek a lényege röviden annyi, hogy bizonyos tetteink, illetve elejtett mondataink negatív vagy épp pozitív irányba befolyásolhatják a kapcsolatunkat egy-egy adott karakterrel. Bizonyos karakterek, ha elég jó kapcsolatba kerülünk velük, akár olyan titkokat is felfedhetnek, amik a történet szempontjából fontosak lehetnek), de még akár Jedit is képezhetünk néhányukból.

k2_00076.jpg

Már ez a pár dolog is elég, hogy megértsem, miért vannak sokan azon a véleményen, miszerint a KOTOR 2 kenterbe veri az első részt.  Ennyire rég volt (lesz) nyomasztó a messzi messzi galaxis, a karakterek jók, a helyszínek nagyobbak és szebbek, akkor mi lehetne a baj.

Talán túl magasra rakta a lécet az első rész, vagy az a könnyedebb Bioware-es kaland  jobban átjön, de egyszerűen nem tetszik annyira  Sith Lords mint elődje. Ettől persze nem egy rossz játék, sőt műfajának kiemelkedő darabja, de vannak hibái, aminek  legalább a fele megoldható lett volna, ha a Lucas Arts nem ilyen hamari.

Rajongói Patch ide vagy oda, néha örültem ha eltudtam indítani  a játékot, mert még mindig kurva sok bug van a játékban. Nem egyszer dobott ki betöltésnél, mentésnél, párbeszédnél stb. Sajnos, ezt nem tudom csupán a rövid fejlesztési időre fogni. Az Obsidian később a Fallout: New Vegas-nál is elkövetett hasonlókat és olvastam már több helyen, hogy nem egy (amúgy rohadt jó) játékot adnak ki, rengeteg hibával. Az Odessy Engine-nel sokkal többet nem lehetett kihozni, de azért igyekeztek, a nagyobb terekkel és a kidolgozottabb NPC-kkel, de semmi szembetűnőbbet nem vettem észre. Az inventory még mindig egy katyvasz, de már kategóriánkénti szűrőnk van, ami lebontja csak a fegyverekre, csak a páncélokra stb.

A harcrendszer megmaradt a Dungeons and Dragonsból átvett körökre osztott/valósidejű hibridnél. El lehet vele bohóckodni, de tartom hogy a TPS műfajnak ez nem követendő irány.

kotor-2-2.jpg

Most jövök rá, ahogy írom e sorokat, hogy igazából nem is  a bugok, vagy a játék kvázi negatív oldala, ami nem tetszik, hanem hogy alig változott valami. A harcrendszer, a grafika, de még a hajónk is ugyanazok lesznek, basszus. Értem én, hogy ennyi idő alatt ne várjon csodát az ember, de akkor itt és most hadd kérdőjelezzem  már meg az ilyen játékok létjogosultságát. Kapnak rá max másfél év fejlesztési időt és ugyan jó pár újítást belepakolnak, de valahogy olyan  érzésem van, hogy takra ugyanazt a játékot kaptam meg, mint az előző rész. Ugyan a Sith Lords egy minőségi játék és szegény lenne nélküle mind a Star Wars, mind az RPG játékok palettája,valahogy nem érzem teljes értékű folytatásnak JÁTÉKMENETBEN. A történt kiváló és leborulok az Obsidian előtt, hogy ilyen körülmények mellett is egy ilyen fasza sztoriorientált szerepjátékot tettek le az asztalra és kihozták az egészből a maximumot.

 

Hahh.. két vessző hiba volt.. és ennyi.. O.o 

Nincs is rám szükség..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr5312134265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása