2015. december 31. 14:01 - Redfield

Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

Choose your path

kotor_cover.pngAz idén megéltük talán az elmúlt évtized legnagyobb Star Wars hisztiét. Szó se róla én is igyekeztem kivenni a részemet a dologból a filmes cikkekkel, de ez az univerzum nem csak a film vásznon alakított nagyot hanem videojátékban is. Nem egy epikus történet született játékokban, de ezek közül a legkiemelkedőbb talán a Knights Of The Old Republic.

A cselekmény könnyen beleilleszthető a filmek mellé, mert nem sok hatással van azok történéseire. A KOTOR sztorija 4000 évvel, a Baljós Árnyak előtt játszódik. Egy, az egész galaxist megrengető háború után, a két háborús hős jedi, Revan és tanítványa, Malak. sithként térnek vissza. Titokzatos eredetű seregüket a Köztársaság ellen indítják. A hosszadalmas és veszteséges harcok közepette, egy tehetséges jedi, Bastila, egy különítménnyel kiegészülve elkapja Revant zászlóshajóján, ezt látva pedig Malak a másik hajóval tüzet nyit mesterére és a jedikre. Revan meghal, Bastila viszont túléli a csatát, kulcsszerepet játszva a sithek elleni harc további részében. Darth Malak tovább folytatja mestere hadjáratát a Köztársaság ellen és további világokat igáz le. Főkarakterünk az "Endar Spire" nevű cirkálón teljesít szolgálatot, mint Bastila testőrségének egyik tagja. A sithek támadásra riadunk fel álmunkból és azonnal nekilátunk elmenekülni a hajóról. Az utolsó pillanatban menekülünk meg egy Carth Onasi nevű pilótával, és a Taris nevű bolygóra zuhanunk le, ahol a sith befolyás uralkodik. Ezen a bolygón kell nekilátnunk megkeresni a megmenekült Bastilát.

kotorgameplay.jpgA történet nagyon jó és minőségi. Első játszásra szinte alig tudtam letenni. Ezen mondjuk nincs mit csodálkozni, hisz az író az a Drew Karpyshyn, aki számtalan Star Wars könyvet írt, valamint ő a felelős a későbbi első két Mass Effect játék történetéért is. A játékban találkozunk szinte az összes SW motívummal. Versenyezhetünk, egy vagány hajóval szelhetjük át a galaxist (ami kísértetiesen hasonlít a Millenium Falconra), A kocsmákba is sokszor látogathatjuk információ szerzés okán. Kiderül, hogy érzékenyek vagyunk az Erőre és Jedit képeznek belőlünk. Van itt még egy megcsonkított főgonosz egy hatalmas flottával, de rendelkezik egy Halálcsillag-utánzattal is. A fordulatok pedig olyanok hogy a játék háromnegyedénél kapkodni fogjuk a fejünket...  Ugyan nem kevés szimbólumot használ fel a játék, mégsem másolja egyik filmet sem. A velünk tartó karakterek szintén brillíroznak: A vuki, a zsoldos gyilkológép, az öreg zsémbes jedi, vagy a droidok, akik még mindig viccesek stb. 

star-wars-knights-of-the-old-republic-gameplay.jpgA kinézet a játék megjelenésének korához képest gyönyörű és kidolgozott, legyen szó Taris városáról, a Kashyyyk erdejeiről, vagy a Tatuin homok dűnéeiről.

Az irányíthatóság egy klasszikus tps játékot idéz... Egészen a harcrendszerig. ami viszont borzalmas. nem egy sima kaszabolás vagy lődözés folyik ilyenkor hanem egyfajta meghatározott rendszer alapján félig meddig körökre osztott harcról beszélünk. Kiválasszuk a kezelőképernyőn a támadás fajtáját, majd az irányított karakter végrehajtja azt. Innentől kezdve a D&D szabályokon alapuló rendszer, a képességeink alapján eldönti hogy sikeres volt e a támadásunk és ha igen, mennyi sebzést sikerült bevinnünk. Ez akkor a legirritálóbb, mikor közvetlen közelről mellé lövök. Minden valós időben történik, ám ha taktikát akarunk kidolgozni bármikor megállíthatjuk a harc menetét hogy parancsot adjunk karaktereinknek. Nem hiába a többes szám, ugyanis hajónkról két plusz társsal távozhatunk, akik segítségünkre vannak a harcban is. Ugyan karakterünk és a két kísérő között váltogathatunk, de egyszerre csak egyet irányíthatunk mi: Idegesítő egy dolog, mikor  harc közben a legegyszerűbb támadásokat használja a gép, az általa irányított karaktereknél, vagy amikor eltévednek és nem tudják beérni az én karakteremet.

star-wars-knights-of-the-old-republic-jatekkepek-4e8ca6d53fd1367ed560-mid.jpgA szinkronhangok tökéletesek. Mindenkit a megfelelő, hozzáillő személy szólaltat meg, ezzel téve teljesé a karaktereket. A zenéért Jeremy Soule felel, aki kiválóan gondolja tovább John Wiliams zseniális tételeit. 

Ennyit sikerült mára írni. Lehetet volna több is, de a KOTORt érdemesebb játszani mint beszélni róla. Bármennyire is fura a harcrendszer vagy hibás egy-két dolog benne, meghatározó része volt a 21. század elkövetkező szerepjátékaira nézve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr938048924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása