2017. január 11. 13:37 - Redfield

Umbrella Corps

Faliure is not an option

umbrella_corps_cover_art.jpg2012 március - 2013 január

Sok évvel az Umbrella pusztulása után sem képes megszabadulni a világ, a biofegyvereket gyártó gyógyszerészeti cég hagyatékától. Az általuk gyártott vírusok és bioorganikusok pestisként terjednek a feketepiacon, aminek az egyenes következményeként a bioterrorizmus globális fenyegetéssé fajult. Ebben a vészterhes időkben jelennek meg azok a vakmerő szerencsevadászok, akik hol a bioterror által hátrahagyott karantén zónákat, hol az elhagyatott Umbrella laborokat járják vírus minták vagy értékes kutatási adatokat keresve..

Ilyen zsoldos a 3A-7 kódnevű ügynök is, Aki maga is egy olyan kísérlet alanya, ahol az egyén harci technikáját és eszközeit vizsgálják. 3A-7 bejár több helyszínt is az Umbrella telepén át, a spanyol El Pueblo falun keresztül, az afrikai Kijujuig. Persze az utazás kíváló lehetőséget ad további biológiai fegyver kutatásra. 

Biztos sokunkkal előfordult, hogy egy film, vagy játék előzetesének megnézése közben/után hőbörgésbe kezdtünk, hogy "Á ez biztosan egy kalap szar lesz". Ezek az előítéletek néha megdőlnek a kész terméket látva, de többnyire sajnos a hőbörgésnek mindig van alapja. Jelen cikkem tárgya, az Umbrella Corps is az utóbbi tábort erősíti. A világmindenség összes gamere, de még a RE fanatikusok is érezhetően már-már szurkoltak azért, hogy elhasaljon a játék.

Már maga az ötlet is eléggé fura, hogy egy kompetitív FPS játékot csináljanak a RE világában. Sokakban még élénken él a pár évvel ezelőtti Operation Racoon City bukása. Ugyan, annak a multis része még talán játszhatóbb volt, mint az egyjátékos szegmense, de ez akkor sem jó ok, hogy egy kizárólag multis címet adjanak egy olyan brandnek, ami alapjába véve a horror és a magadra utaltság eszközeivel kooperál. 

Az általános nem tetszés legfőbb bizonyítéka, hogy a kutya sem volt a szervereken, mire hozzájutottam a játékhoz... Ahogy azt már kifejtettem, nem én vagyok a multiplayer játékoknak a célközönsége és, ha már az nem megy (Érted? Egy multis játéknál nem tudsz multizni!), akkor nézzük meg az egyjátékos tartalmat.

1261656.jpg

Ezt a "The Experiment" menüpontba belépve érhetjük el. Itt 20 pályán keresztül teljesíthetünk "küldetéseket" hét különböző pályán, ami hemzseg a zombiktól, zombikutyáktól, parazitáktól. A küldetés erős kifejezés, hiszen mindössze három küldetés típust kapunk: A DNA Hunter-ben, a leölt szörnyekből "kilökődött" DNS mintákból kell megfelelő mennyiséget összegyűjteni. A Domination-ben a klasszikus zónafoglalós játékot kell játszanunk. A pálya bizonyos részein elhelyez a játék jeladókat, amiknek a sugarába érve 10 másodpercet a közelében kell töltenünk, mire a jeladó elküldi az adást. Ha ez megvan, futhatunk a következő jeladóhoz és így tovább. A harmadik küldetés típus, amit kaphatunk az a Collector. Itt megadott mennyiségű aktatáskát kell összegyűjteni. Némely küldetés több körös, amikor minden körben más küldetés célt kapunk. Ilyenkor, egy kör DNS minta vadászat, egy kör jeladó foglalás és egy kör aktatáska gyűjtögetés. Ezzel csak annyi a baj, hogy ha a második, vagy harmadik menetet bukjuk, akkor kezdhetjük az elsőtől az egész küldetés.

Ami nem könnyíti meg a dolgunkat, az az irányítás, abból is leginkább az egér enyhén szólva is, darabos irányítása. Kissé olyannak hatott, mintha egy konzol kontroller analog stickjének a függőleges és vízszintes mozgására ráhúzták volna az egér x és y tengelyét. Lehet hogy csak én vagyok túl szerencsés, de nekem az utóbbi egyik legrosszabb PC-s portja lett az Umbrella Corps.

umbrellacorps-experiment-village-1_bmp_jpgcopy.jpg

A RE5 ugyan elég jól teljesített a coop multijával ("A RE5?! Uuu azt de jó volt coopba végig tolni" - hangzott el jó pár ismerősömtől) és a RE6- nak is voltak érdemei ebben. Ám mivel ez a két játék rendelkezik egy korrekt egyjátékos móddal is, könnyen felül lehet emelkedni a coop multiplayer esetleges hiányosságain. Ez az okés singleplayer hiánya okozta az Operation: Raccoon City buktáját (no meg a temérdek bug). Nyilván ez a fajta hiány kiütközik az Umbrella Corps-on is, de a legnagyobb baj, hogy egy versengő multiplayer játék szerintem egyáltalán nem illeszkedik a Resident Evil sorozatba, de igazából az egész többjátékos szisztémát hanyagolnia kéne a Capcomnak. A túlélő-horror műfajba egyszerűen nem való.

Sajnos a sorozat 20. évfordulójára egy bűn rossz játékot kaptak a rajongók, ami sem RE játékként, sem a multiplayer piacon, de még (egyéb hibáiból fakadóan) önálló játékként sem állja meg a helyét. Szomorkodásra azonban nincs ok, mert az idei E3-on a Capcom bejelentette a hetedik részt, ami úgy tűnik levetkőzi a jó ideje nyúzott TPS akciódúsabb stílust és talán ismét új irányba tereli a sorozatot.

Itt pedig Álljon egy előzetes a januárban megjelenő hetedik részről:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr912021437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása