2015. április 26. 12:27 - Redfield

Dmitry Glukhovsky : Metró 2033

"2033. 
Az egész világ romokban hever. Az emberiség nagy része elpusztult. Moszkva szellemvárossá változott, megmérgezte a sugárzás és szörnyek népesítik be. A kevés életben maradt ember a moszkvai metróban bújik meg - a föld legnagyobb atombiztos óvóhelyén. A metró állomásai most városállamok, az alagútban sötétség honol és borzalom fészkel. Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse a szörnyű veszedelemtől az állomását, sőt talán az egész emberiséget."

Dmitry Glukhovsky 16 éves korában kezdte írni a könyvet, ami aztán internetes projektté fajult, ahol a könyv weboldalán világháló közössége megoszthatta az ötleteit Glukhovskyval. A szerző a rajongók segítségével be is fejezte könyvét és 2007-re a könyvesboltok polcaira is került. A regény bombasiker lett és Glukhovskyt pedig egy csapásra az orosz populáris irodalom egyik legismertebb szerzőévé tette. A hype vonat nem állt meg és 2010-ben elkészült a könyv videojáték változata, ami ténylegesen megismertette a világgal a moszkvai metró posztnukleáris birodalmát. A játék sikerét meglovagolva jelent meg 2011-ben magyarul is a könyv.

A regény két fajta utazásról szól. Az egyik a "fizikai", ami bemutatja Artyom körbeutazását a metróhálózaton, különböző emberekkel és ideológiákkal találkozva és más-más helyzetekbe kerülve, adva a könyv történetének egyfajta "road movie"hatást. A másik utazás, amit átélhetünk az Artyom felnőtté válásának története. Ugyan főhősünk már húsz feletti életkorban van, azonban személyisége a könyv elején még kiforratlan és egy gyámoltalan fiatal benyomását kelti. Egyrészt így bárki könnyedén azonosulni tud a karakterével, másrészt szórakoztató látni, ahogy  a borzalmakkal szembesülő Artyom a szemünk előtt válik érett, felnőtt harcossá.

A Metro 2033 atmoszféráját a sötét és klausztrofób hangulat adja, tudatosítva az olvasóban, hogy az ember nem a földalatti létre született. Ehhez csatlakoznak a különböző fantasy elemek(mint például Poljanka, más néven "a Sors Állomása"), amik valahogy mégis megférnek egy poszt apokaliptikus scifi könyvben.

Ezt a hangulatot csak színesítik a különböző fentebb említett ideológiai csoportok amikkel a könyvben találkozhatunk. Van pár állomás, amit fasiszták vezetnek, "Negyedik Birodalom" néven, de például a kommunisták egy egész metró vonalat tartanak az ellenőrzésük alatt, Ez a Vörös Vonal. A teljesség igénye nélkül találkozhatunk még jehovákkal, kannibálokkal és vörös forradalmárokkal (különállóak a Vörös Vonaltól).

Ebből is látszik mennyi csoportot vesz nagyító alá a szerző. A így lesz a könyv egy hatalmas társadalomkritika az emberek felé és megkérdőjelezi fajunk létének jogosultságát a Földön...
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr187552180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása