2015. szeptember 24. 15:39 - Redfield

Fallout 3 (2008)

Prepare for the Future.

fallout_3_cover_art.pngA konzolon megjelent Brotherhood Of Steel és az Interplay csődje után néma csend borult a franchisera. Valamikor ez időtájt kapcsolódtam be én is ebbe a játéksorozatba, és csalódottan vettem észre a folytatások és további játékok hiányát a poszt-apokaliptikus világban. 2007 tavaszán azonban bombaként robbant a hír: A Bethesda Softworks megvásárolta a Fallout jogokat 5,75 millió dollárért és már neki is állt a folytatásnak. Inenntől kezdve az események felgyorsultak: egy hónap múlva kijött az első teaser, amiben felcsendült a szériához méltó klasszikus 30-as évekbeli blues zene, szemünk elé tárult a porig rombolt Washington DC tájképe, ahol egy erőpáncélt viselő Brotherhood Of Steel katona állt elénk. A képernyő elsötétült és a videót Ron Perlman zárta az ikonikus monológjával: 

"War. War never changes..."

Akkor minden Fallout rajongó tudta... Lassan 10 év után, a sorozat folytatódni fog...

Egy halom bejelentés és videó megjelenése mellett, a játékot másfél év múlva 2008 őszén adták ki, új arculatot teremtve a Fallout sorozatnak.3118298902_d4e5f7c29b.jpg

Immár 200 évvel a Nagy Háború után járunk, mindössze 40 év telt el azóta, hogy a 13-as menedék leszármazottja, a Kiválasztott megmentette faluját az éhhaláltól és megakadályozta a titokzatos Enklávé nevű néhai kormányszervezet a világuralmi törekvéseit. Mindez lényegében távoli mind időben és térben is, ugyanis a sorozat harmadik része elhagyja Kaliforniát és Amerika keleti partján játszódik, egészen pontosan a fővárosban Washington DC-ben. Ezen a területen fekszik a 101 Menedék. Az otthonunk.

windowslivewriterfallout3pcreview-11002fallout3-2008-11-18-20-57-28-61-2.jpgA játék rendhagyó módon a születésünkkel indít. Mialatt édesapánk karjaiban fogva azon filózgat, milyen emberré válunk majd, megadhatjuk nemünket, nevünket és felnőttkori kinézetünket, mindezt ügyesen a szituációba ágyazva. Egy éves ugrást követően csecsemőként kell beállítanunk tulajdonságaink értékét (erő, érzékelés, kitartás, karizma, intelligencia, mozgékonyság, szerencse). A következő jelenetben már 10 évesek vagyunk , ahol megkapjuk PipBoy 3000 nevű szerkezetünket, amit lényegében mindenre fogunk használni a tárgyak menedzselésétől és a világtérképen való utazásig. megismerjük a Fallout 3 célzórendszerét a V.A.T.S.-t, ami hasonlóan az előző két részben látottakhoz, lehetővé teszi ellenfeleink testrészének pontos becélzását. Ezután 16 évesként le kell tennünk a G.O.A.T.-ot, ami a menedéken belül egyfajta érettségiként szolgál. Itt választhatjuk ki mely három képességet részesítünk előnyben a többinél. Itt szintén a régi sémát követve választhatunk a fegyverekre specifikálódás mellett, pl. a beszéd, lopózás vagy akár a zárfeltörés képességeket is. Ezzel az utolsó lépéssel letudhatjuk a történetbe ültetett karaktergenerálást és elkezdődhet a tényleges játék  Az utolsó ugrás előre az időben 18 éves korunkra visz. Barátunk Amata kelt fel, aki közli velünk a sokkoló hírt: Édesapánk felnyitotta a Menedéket és elszökött a biztonságot jelentő falak közül. Mivel a menedék társadalmi berendezkedése és szabályai elég érzékenyen reagálnak az eseményre, kénytelenek vagyunk apánk után eredni a biztos kivégzés elől és utánajárni, mi dolga van az öregnek a radioaktív pusztaságban....

Jó Fallouthoz illően, innentől kezdve ránk van bízva, merre megyünk, mit csinálunk és hogy milyen irányba tereljük a pusztaság lakóinak életét. Lehetünk a pusztaság legnagyobb reménysége, de akár az ördög földi helytartója is. A mellékküldetéseket ezúttal is többféleképp el lehet végezni, ami ismét a két klasszikus elődöt idézi.. 

b34.jpgA harcrendszer többnyire valós időben folyik, ez alól kivétel a V.A.T.S. használata, ami egyfajta célzássegítő. használatakor kimerevedik a kép és becélozhatjuk az előttünk álló ellenfél lábát,karját,fejét, csápját stb. Persze mindezt bizonyos számú akciópont fejében lehet, ha pedig ez elfogy valós időben kell megküzdeni ellenfelünkkel, míg az AP vissza nem töltődik. A játék többé már nem felülnézetből operál, hanem immár egy FPS/TPS hibridről beszélünk, így ad a Fallout 3 nagyobb közelséget a pusztaság borzalmainak.

Mindezek mellett továbbra is tartalmazza a játék az rpg elemeket mint a már említett karaktergenerálás a szintlépést vagy az ezekkel járó fejlődést. Hiába csak 20 szintet lehet elérni a játékban, elég nagy kihívás tud ez is lenni.

hqdefault.jpg
A játék rossz oldalához sorolnám a bugokat, ami úgy látszik a fejlesztő csapat váltás ellenére is a széria mumusa marad, még ha már nem is akkora szinten mint az elődöknél. Windowsba kivágás, fagyás, Textúrán kívülre zuhanás a leggyakoribb tünet. Még egy mellényúlás a TPS mód. Én jobban szeretek rpgket ebben a nézetben játszani, de a Fallout 3-ban célozni szinte lehetetlen így. Mi tagadás néha FPS szemszögből sem mindig egyszerű szóval kijelenthetem hogy a célzással volt problémám elég. 

Ennyi lenne a Fallout 3 kritikám. Bőven van még mit mesélni a program tartalmáról a javítható, összeeszkábálható fegyverektól kezdve a Pipboyon hallgatható rádióig, de az már egy sokkal hosszabb poszt lenne és a Fallout 3 világát igazából mindenkinek magának kell felfedeznie.

Még két év sem telt bele és máris kaptunk egy Fallout mellékszálat az Obsidian fejlesztőitől, ami a fények poszt-apokaliptikus városába kalauzolt el minket.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr417769128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köldök_szösz 2015.09.25. 11:52:48

Várom már a 4-et, főleg hogy már hónapok óta és még hónapokig nem lesz semmi normális játék

2015.09.25. 16:33:49

Ufo 2
Fallout 4

Ezzel idén már ki is húzom :) Plusz öröm, hogy a pip boy edition rendelői listán vagyok :)

within 2015.09.25. 20:38:42

nem rossz kis játék, HDben remélem szebb is lesz

Redfield 2015.10.08. 13:06:03

Majd meglátjuk. ;) Biztos jó lesz.
süti beállítások módosítása