2015. október 28. 19:38 - Redfield

Star Wars I. Rész - Baljós Árnyak (1999)

Every generation has a legend. Every journey has a first step. Every saga has a beginning.

star-wars-episode-i-the-phantom-menace.jpg"Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság szerzőit, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő."

A nagy Csillagok Háborúja őrület közepette én is nekiálltam újranézni minden idők talán leghíresebb sci-fi-jét. Nem állok neki ecsetelni milyen világ is várrarra aki beleveti magát a messzi-messzi galaxis történeteibe. Túl komplex és összetett ahhoz. A Star Warst lehet szeretni vagy nem, de tény hogy George Lucas kultfilmjei egy olyan jelenséggé nőtték ki magukat, amilyet ritkán lát az ember. Az eddig hat részes sorozat, rendhagyóan, időrendi sorrendben a negyedik résszel debütált Eredeti Star Wars Trilógia első darabjaként (ami a 4-5-6. részt foglalja magába). Ezek lefektették a klasszikus képet az űreposzról, de ezt majd azoknál a részeknél fejteném ki.

letoltes_1.jpgA tényleges első epizódot 16 évvel a hatodik rész után láthatta a közönség és hát... Nagy gondban vagyok. Gyerekként még oda voltam a Baljós Árnyakért, de idősebb fejjel újranézve elég sok bajom akadt az alkotással. Ez persze nem azt jelenti hogy rossz a film, de tény hogy sok sebből vérzik. Nagyon remek, ahogy megmutatják nekünk, honnan is indult ki a történet. Van Itt még padawan (vagyis még csak tanonc) Obi-Wanunk, félkész  C3PO-nk és egy gyerek Anakinunk. Már nekem is tiszta, hogy az őt alakitó Jake Loydot nem véletlenül kezdték ki a kritikusok. A játéka bődületesen rossz, amivel még azt a kevés, megírt jellemet is kiöli a fiatal Anakin Skywalkerből. Hasonló helyzetben van az Amidala Királynőt játszó Natalie Portman is, aki későbbi színészkarriere ellenére sem igazán tudott mit kezdeni karakterével. Ez persze nem az ő hibája, egyszerűen csak a karakterek és a dialógusok vannak borzasztóan megírva, amikbe még az akkor már a Schindler Listájában bizonyított Liam Nessonnak és a Trainspottinggal híressé vált Ewan McGregornak is beletörik a bicskája nagyrészt. Senkiről sem tudunk semmi komolyat még a bolond Jar-Jarról sem csak hogy "ügyetlen volt".

Amikért viszont nem tudok haragudni a filmre: A világ változatlanul gyönyörű, a Star Wars univerzum kibővül. Megismerhetünk pár új bolygót (a galaxis fővárosa Coruscant pl.), a régi Köztársaság pstar-wars-episode-i-the-phantom-menace_1.jpgolitikájából is többet láthatunk, főleg a kezdeti, belülről fakadó korruptságát. A végjátékban lezajló űr és szárazföldi valamint a fénykard csaták fantasztikusak (leszámítva az első kettőnél Anakint és Jar-Jart). A zenét továbbra is John Williams és ezzel mindent el mondtam szerintem.Hiába nem tudunk meg semmit Darth Maulról, már a puszta kinézetével olyan brutalitást tükröz hogy az többet mond bárminél.

Erről most ennyi jutott eszembe. Hiába több a hibája, mint amennyi jó van benne a Baljós Árnyak egy szerethető film, különösen ha Star Wars rajongó vagy. 

Címkék: film scifi star wars
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr298029654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása