2015. december 10. 21:19 - Redfield

Star Wars IV. Rész - Egy Új Remény (1977)

May the Force be with you...

"Réges régen, egy távoli galaxisban Leia Organa hercegnő két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak . Az idős jedi Luke Skywalker , Han Solo és szőrős vukija, a hatalmas Chewbacca társaságában útra kel, hogy kiszabadítsa a hercegnőt Darth Vader fogságából, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban."

 A rész amivel minden kezdődött. Szerintem még maga George Lucas sem tudta hogy több millió ember lesz a fanatikusa a Csillagok háborújának. A kétes hírű rendező egy olyan univerzumot teremtett ezzel a filmmel, ami mára túlnőtt a mozivásznon és érdemes inkább egyfajta trendként tekinteni rá mint sem egy egyszerű filmként. Ezt mi sem bizonyítja jobban hogy az eredeti trilógia, több mint harminc év után is a popkultúra szerves részét képezi. Na de lássuk milyen is a 77-es űrmese.

A történet itt még nagyjából egy szálon fut. A gonosz birodalom kegyetlen diktatúrába taszítja a galaxist (még ha star-wars-episode-iv.jpgebből nem is vettem észre gyerekként sokat) a rendszer ellenállói pedig a galaxis peremén rejtőzve igyekeznek valami sebezhető pontot találni a legyőzhetetlennek tűnő Birodalmon. A körítés megtévesztő, mert ezegy kőkemény fantasy is lehetne egy-két elem kicserélésével. A még bátortalan farmerfiú, öreg mesterével és egy kalóz,csempésszel (utóbbi persze csak a pénzért) elindul kiszabadítani a hercegnőt a gonosz karmaiból. Hát kérem szépen mi ez ha nem egy mese?

Természetesen ehhez a meséhez a szereplők is hozzájárultak. Luke a szerethető és  a néző számára igen csak átérezhető karakter kicsit a maga módján egysíkú, de nagyjából reálisan jön át hogy lesz egy tatuini párakertészből a birodalom első számú ellensége. Mark Hamill jól hozza a karaktert, kár hogy több emlékezetes szerepe nem nagyon volt azóta sem (ha nem számítjuk bele hogy ő Joker szinkron hangja egy halom batmanes rajzfilmben/játékban). Alec Guinness remek Obi-Wan Kenobi, akitől szerintem rengeteget vett át annak idején Ewan McGregor is. Bölcs, megfontolt, igazi mentor típust. Leia kissé naiv és értetlen karakter, de egy hercegnőtől nem is várhatunk igazán többet. A drviaagtrjn9nozjissdvosixlvjq.jpgoidioknak (R2-D2 és C3PO) az előzmény trilógiához képes több idő jut, de ezek többsége inkább komikus mint fontos a nagy egész szempontjából. Az újra nézés alatt a legjobban viszont Han Solon és Chewbaccán lepődtem meg. Sosem értettem igazán mit kedvelnek oly sokan akár hanban akár Chewbaccában, de felnőtt fejjelé nézve baromi szórakoztató karakterek. Han egy magabiztos "leszaromaforradalmatokatnekemcsakpénzkell" mentalitású tolvaj látszatát kelti, ám ez a film végére igen csak változik, így mindenképp mondhatjuk hogy több rétegű karakterről van szó, nemcsoda hogy élete első filmszerepe azonnal meghozta Harrison Fordnak a világszintű ismertséget. Másodpilótájával Chewieval-val folytatott "beszélgetéseik" pedig nem kicsit szórakoztatóak. Már a vuki ordenáré hangjától önmagába
n röhögőgörcsöt kapok, (hála a Skájvóker Lajosnak... Kösz..) de amikor másokkal vitázik "beszélget" és gesztikulál a kezével hát azon nincs ember aki ne nevetné el magát. Darth Vader hiába a leghíresebbstar-wars-darth-vader-leia.jpg fő gonosz a történetben ebben a részben keveset tesz le a többi szereplőhöz képest. Igen tudja használni az Erőt, amit ebben az időszakában a galaxisnak elég ritka képesség (köszönhető a jedik kiírtásának), meg nagyon gonosz dolgokat tesz és ad parancsba de ezek többsége mind súlytalannak érződtek. A játékából meg nem sokat érezni lévén a maszk miatt meg hogy Vader három színészből lett összegyúrva: Davis Prowes bújt Vader ruhájába, James Earl Jones kölcsönözte neki mély zengő hangját, valamit Sebastian Shaw az arcát adta a nagyúrnak, de arról majd később.  


A látványvilágtól, noha a 30 éve alatt rengeteg ráncfelvarráson esett át, azért ne várjon az ember sokat elvégre mégis egy 77-es filmről van szó. Megmerem kockáztatni hogy azért vannak igazán jól eltalált látványelemek de azért az idő eljáx-wing_fighters.jpgrt efelett már. pedig nem kevés tartalommal vannak feltltve az akció és csatajelenetek. Az eredeti trilógiában egy halom olyan ikonikus jármű van amivel az új trilógia nem büszkélkedhet. Ilyen például a lázadók X-Szárnyúja, a csillagrombolók, a különféle birodalmi lépegetők, Tie Vadászgépek, De mondhatnám a Halálcsillagot vagy a legendás Ezeréves Sólymot is.

Az eredeti trilógia második darabja már kicsit sötétebbre sikeredett, de talán mind a mai napig az egyik legkedveltebb a Star Wars filmek között...

Címkék: film scifi star wars
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr378147368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása