2015. december 21. 20:15 - Redfield

Star Wars VI. Rész - A Jedi Visszatér (1983)

The Empire Falls....

star-wars-return-jedi-vi-poster_a10501d2.jpeg"Miután Luke megmentette barátját, Han Solót és a szépséges Leia hercegnőt a biztos haláltól, ismét csatlakozik Yodához, hiszen igazi Jedi Lovaggá kell válnia ahhoz, hogy szembeszállhasson Darth Vaderrel és az Erő sötét oldalával. Végre eljött a végső összecsapás ideje! A felkelők készen állnak arra, hogy megsemmisítő csapást mérjenek az új Halálcsillagra. Arra azonban nem számítanak, hogy az állomást egy elpusztíthatatlan energiapajzs védi és a Birodalom csapdába csalja őket."


A Birodalom Visszavág konklúziója, már közel sem olyan egyöntetűen jó, mint elődje és így lett, talán a legmegosztóbb része az eredeti trilógiának. Persze újabb hatalmas 2018424-sw_jedi_1.jpgpillanatok övezik Luke-ék utolsó kalandját a Birodalom ellen, de valahogy még is körbelengi az egészet egyfajta gyerekes báj. Ez sem feltétlen baj, hiszen mint a negyedik résznél említettem, ez egy fantasy mese scifi köntösben, de azért egy ekkora méretű leszámolás közepén furának hatottak a kis szőrmók ewokok. Ha még hozzávesszük azt a halom már-már karikatúrába illő idegen alakot, akiket Jabba palotájában láthatunk, valahol igazat adok Dante-nak aki a Shop Stop c. filmben csak annyit mond a "Jedi Visszatérről":

"All "Jedi" had was a bunch of Muppets."

beyond-the-pines-12-e1365693468882.jpgEnnyi legyen elég a kötekedésből. A film mindemellett látványos és szórakoztató. A Luke kontra Darth Vader szál megint valahol párhuzamosan folyik a többi eseménnyel, de itt is kissé távolinak éreztem a cselekményt a felkelésétől. A fiatal jedi küzdelme hozza elő a film drámaibb oldalát és itt éri el mind Luke mind édesapja karaktere a tetőpontját. Ez akkor jött át igazán, amikor Darth Vadert néztem utolsó nagy vívódása közben jó és rossz között. Lepergett előttem előzmény trilógiában látott Anakin Skywalker életútja és értelmet nyert Vader utolsó helyes cselekedete. Apa és fia végső csatája, talán a legmeghatóbb dolog, ami eddig történt a messzi messzi galaxisban. Luke monógja az Uralkodónak pedig EPIC!

Ian McDiarmid már ebben a filmben is nagyot alakít Sidius Uralkodóként és ennél a filmnél jöttem rá, hogy ő az egyetlen, aki az előzmény trilógiában is kiemelkedőt tudott nyújtani. Remek gonosz.

200_s.gifHan Solo kapitányunk itt már totálisan levedli magáról a "csempészvagyok" mentalitást és igazi Lázadó vezérré növi ki magát. Persze lazasága megmarad, mert komorsággal kiherélnék a karaktert és hát szükség is van Han tökös könnyedségére, ugyanis Chewie-val még mindig ők ketten adják a legtöbb humort az eredeti Star Wars trilógiába. Leia hercegnő a harmadik részre már szintén fejlődik annyira hogy elhiggyem, egy kulcsfontosságú lázadót látok magam előtt. Az "utolsó" részre hercegnőnkről is megtudunk egy kulcsfontosságú információt de ezt annyira erőltetettnek éreztem, hogy szerintem csak utolsó pillanatban találhatták ki forgatás közben.

return02.jpegA "Jedi" személyében egy olyan filmet találhatunk, ami megmutatja, hogyan sikerülhet egy papírforma szerint elkészült harmadik rész. Rendelkezik hibákkal a film, de mindezeket ellensúlyozzák a történettel és a látványos űrcsatákkal...

 A "Jedi Visszatér" után elkövetkezendő években elkészült a már kitárgyalt előzmény trilógia is, ami eléggé felemásra sikerült mind a rajongók, mind a kritikusok szemében is. Miután George Lucas pár évvel ezelőtt eladta a jogokat a Disneynek, szinte azonnal elindultak a hetedik rész előkészületei. A régi szereplők, megöregedve bár de visszatértek a folytatásra.

Vajon mi történt Luke-kal, Leiával és Han Solóval az elmúlt 30 év alatt? És J.J. Abrams képes lesz e az űrmese hetedik részét az eredeti trilógiának a szintjére emelni rendezésével, vagy pedig földbe áll vele, az előzmények mellé?

Címkék: film scifi star wars
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr828187236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása