2016. január 30. 05:33 - Redfield

Mad Max 3 - Az Igazság Csarnokán Innen És Túl (1985)

Two men enter. One man leaves.

91rfekzep2l_sl1500.jpg"A túlélhetetlen jövő örök vándora, Max, ezúttal újfent a túlélésért küzd. Az elhagyott sivatagban épült különös város úrnője gladiátorjátékokkal szórakoztatja magát. Max kiállja a próbát, mégis elítélik. Ám a nukleáris katasztrófa utáni világ mindig újabb meglepetéseket tartalmaz: egy különös, csak gyerekekből álló törzs menti meg őt, és segíti bosszúját..."

Ismertek olyan filmsorozatot, aminek egyöntetűen jónak kikiáltottra sikerült a harmadik része? Sokszor már az is csoda, ha egy filmnek remek folytatása sikerül, de mindezt újból megismételni már-már lehetetlen. Hollywoodban viszont a pénz az úr és ezért ma már egy sikeresnek jósolt filmnél eleve trilógiát terveznek a készítők. Ám, ne csak hogy a keserűség szóljon belőlem, el kell ismernem, hogy akadnak kivételek is azért, mint például, az Indiana Jones, vagy a Die Hard harmadik része, viszont félreértés ne essék: A Mad Max harmadik felvonása nem ér fel a két említett alkotáshoz.

mad-max-31.jpgA film nem is egy Mad Max darab lett volna, csak azzá írták át. Eredetileg egy elvadult gyerektörzsről szólt volna, amolyan Legyek Ura szerű témáról és később írták át az ausztrál apokaliptikus környezetbe. Ráadásul George Miller, barátja és producertársa Byron Kennedy halála után társrendezőjének, George Ogilvie-nek adta át a direktori széket, a hab a tortára pedig az amerikai tőke bevonása volt, amiért az egész filmet átjárja a délutáni matinészag, az alacsony korhatárral, és Tina Turnerrel.

Majdnem két évtizeddel Az Országúti Harcos után járunk a történetben. Az akkor már letűnt társadalom új formát kezdett ölteni, aminek a legnagyobb bizonyítéka Csereváros. A sivatag közepén épült kommunából csak úgy sugárzik a poszt-apokaliptikus hangulat. Az atmoszféra tökéletes, a bizarr ruhákba öltözött polgárokon keresztül, a radioaktív vizet áruló kereskedőig, mindenki megátalkodottnak, mocskosnak és megtörtnek látszik, De ez ez sajnos nem menti meg a filmet.

Hol is kezdjem?  A cím: a film nevében szereplő igazság csarnoka (avagy Thunderdome) összesen kb tíz percet szerepel a filmben. A környezet: Hogy a büdös istennyilába van az, hogy a kietlen és végtelen pusztaságban mindig mindenki megtalálja a másikat?? A majom Maxet, Maxet a kiscsaj, Max a gyerekeket, majd együtt visszatalálnak Cserevárosba, DE HOGY?!


mad-max-beyond-thunderdome-mel-gibson-children.jpgA karakterek és a történet: Mel Gibsonról nem tudok nyilatkozni, bár nem értem, miért vállalta el ezt az egészet. Annyira látszik, hogy unja magát, hogy ennél már csak az lenne egyértelműbb, ha ki is mondta volna. Bruce Spence, aki az előző részben a helikopteres Kapitányt alakította, itt egy hasonló karaktert játszik, aki egy bandita. Legalább választottak volna más színészt, vagy írták volna át egy kicsit a szerepét, mert ez így elég zavaros. Tina Turner abszolút hiteltelen színésznek, a film ideje alatt szinte ugyanazt az EGY grimaszos arckifejezést használja. Ő meg a zenéi abszolút nem illenek a filmhez, már már megerőszakolják az egész franchiset.


screen-shot-2015-06-04-at-3-45-38-pm.pngEgyedül az utolsó üldözéses jeleneten látszik Miller kezének munkája, de az már túl kevés, túl későn. Amikor a gyerekek elregélik a világ elbukásának történetét az elég jó, de több pozitívum tényleg nem jut eszembe erről a filmről. Eddig sem volt nagy kedvenc és ez az új rész fényében sem változott, ahol Miller visszatért és aránylag rendbe rakta a Mad Max világot.

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr518250740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása