2016. február 01. 13:47 - Redfield

Mad Max - A Harag Útja (2015)

The future belongs to the mad

fury-road-600x927.jpg"A világvége olyan régen volt, hogy már alig akad, aki emlékezne rá. Az emberiség egykori dicsőségének hosszú ideje vége, a Föld egyetlen hatalmas sivatag; a kevés életben maradt kíméletlen gyilkossá, fosztogató ragadozóvá vált, és bármire képes, csak hogy egy nappal tovább bírja. De akadnak még olyanok, akik rendbe hozhatnák, ami, úgy tűnik, visszavonhatatlanul elromlott. Ketten vannak, és örök menekülés az életük. Az egyikük Max: hallgatag, harcos férfi, aki felesége és gyermeke halála után már csak a megbékélést keresi a vad káoszban. A másik Furiosa, a katonanő, aki úgy hiszi, túlélésének záloga az, ha eljut a sivatagon túlra, arra a tájra, ahol a gyerekkorát töltötte."

A film, amire aztán tényleg sokat kellett várni. A Fury Roadról talán 2008-2009-ben olvastam először, de akkor sem sokat, csak hogy tervbe van és pont. Az évek múlásával egyre kacifántosabb lett az előkészülete a filmnek. Mindenki tudni akarta, hogy Mel Gibson újra belebújik Max bőrébe és ha igen, van e értelme, lévén hogy az említett úriember már közelebb volt a hatvanhoz, mint az ötvenhez. Jött a következő hír, miszerint animációs filmként gondolják újra a Mad Max negyedik részét. Nem sokkal később pedig már azt lehetett hallani, hogy az akkoriban feltörekvő angol színész, Tom Hardy fogja alakítani Maxet, és hogy hozzá csatlakozik még Charlize Theron is. Mint kiderült, az utóbbi két állítás igaznak bizonyult: 2010-ben kezdték el a film forgatását és de baromi messze volt a vége! Viszont megérte, mert Miller, napjaink CGI effektektől villódzó filmjei közé becsempészett egy csodálatos kaszkadőrmunkával elkészített látványfilmet, minimális digitális trükkel. Ez lett végül a 2015-ben megjelent Mad Max - Fury Road.

vx0ncug.jpgMiller azt nyilatkozta, hogy ezt a filmet se nem folytatásként, se nem rebootként képzeli el, hanem egyfajta "újralátogatás"-ként a Mad Max Univerzumban. Nos, ez nem teljesen igaz, ha számításba vesszük a filmhez készült pár darab digitális képregényt. Ezekből többet tudhatunk meg a fő karakterek múltjáról és motivációjáról és elhelyezi a történetet a harmadik rész utánra "valamennyivel". Mindenesetre sajnálom, hogy nem bontották ki rendesen a világot (még mindig), és hogy képregényekből kell kikanalaznom egy épkézláb háttérsztorit. Azért kapunk a filmben utalást más településekre, mint Gázváros vagy a Skuló Farm, de ennél többre senki se számítson, mert a Fury Road egy látványfilm. Annak viszont cefetül jó!

720x405-frd-ds-00668.JPGAz előző filmekben annyira nem is értettem, mi is teszi valójában őrültté Maxet, de ebben a filmben ezt nem aprózzák el. Hangokat hall, hallucinál, mindemellett pedig veszett vadként küzd a túlélésért. Sajnos a film szempontjából Maxünk csupán asszisztál a fővonalhoz, így nem véletlenül lehet az az érzésünk hogy nem is igazán róla szól a történet. A cselekmény nagyobb hangsúlyt fektet Furiosára és a feleségek szökésére, illetve otthon keresésükre a kegyetlen pusztaságban. A főgonosz Halatlan Joet, nem is undorító külseje vagy bizarr gázálarca teszi igazán elvetemültté, hanem a személyi kultusz, amit maga köré épített. Istenként pózol népe előtt és tárgyként tekint még a feleségeire is. Egy pillanatra úgy tűnik, hogy ellágyul, de aztán jön a rút igazság, hogy csak a hatalmas, emberekből álló hadigépezetéből nem akar elveszíteni egy fattyat sem. 

mad-max-fury-road-03.jpgA nők helyzetét, a pusztaságban, egyetlen hatalmas autósüldözésen keresztül meséli el Miller. Azt hittem vicc, mikor ezt írták a megjelenéskor sokan, pedig nem. Az első negyed óra után beindul az üldözés és a film végéig nem ér véget. Sokan csalódtak, köztük én is a film nagyobb "fordulatában", amit spoiler nélkül nem tudok megfelelően sárral megdobálni, de annyit mondok, hogy annyira faék dolog hogy már fájt.

Mindennek ellenére el kell ismerjem, Miller még mindig érti a dolgát, ha látványos autós harcokról van szó. Az üldözés lehetne akár az Országúti Harcos végének másfél órás változata. Ez pedig a jelenkori technika és a kaszkadőrök segítségével csak még jobb színben idézi meg a második rész kamionos kergetőzését. A tájon látszik ugyan, hogy nem az ausztrál pusztaság, de ettől még gyönyörűen van lefilmezve. 

2016 decemberében kiadták Mad Max High Octane Collection-t, ami tartalmazza mind a négy Mad Max filmet és a Harag útja fekete-fehér verzióját is. Van olyan jó ez a film, hogy megnézd többször, úgyhogy második nekifutásnak én ajánlom a fekete-fehér verziót.

A főszereplőnk Charlize Theron. Ne nézz furán, tényleg ellopja a show-t Max elől. Remekül hozza a hazáját kereső nőt, aki egyszerre harcos, egyszerre védelmező vezető és mindemellett igazi, nagybetűs nő. Mellette mindenki csak mellékszereplő. Tom Hardy kihozta a legtöbbet Max szerepéből, ami semmivel sem volt több, mint hogy elősegíti a Nők hazajutását a Zöld helyre. Akit még mindenképp meg kell hogy említsek, az Nicholas Hoult avagy Nux. A karakter egyenlő Júdással. Élteti és imádja Halatlan Joe-t, akiért önként és dalolva feláldozná az életét, de egy drámai összeomlás után szembe fordul Istenével és megjön az esze. Természetesen ehhez kellett egy nő is, mint ebben a filmben mindenhez! Tényleg, ez a film a nőkről szól. 

fury-road8.pngAz első három Mad Max zenéjéről nem nagyon tudok nyilatkozni, kivéve hogy Brian May komponálta az első két filmét, ami elment, de olyan tipikus nyolcvanas évekbeli akciófilm zenék voltak. A harmadik rész zenéjét már ott kifejtettem, hogy Tina Turner és Maurice Jarre mennyire eltávolodtak a világtól zenéikkel. Ezek után kijelenthetjük, hogy a muzsika nem erősíti a Mad Max sorozat pozitívabb oldalát. Egészen idáig. Junkie XL munkásságát nem igazán követtem nyomon és nem is számítottam valami nagy soundtrackre, de amit ide készített, az annyira illik a filmbe, hogy libabőrös leszek a zenéktől, amint meghallom.

Amit nehezen tudok elnézni a filmnek az a logikai hibái, úgymint: Ha olyan rég történt az apokalipszis, hogy emlékezhet rá Max, aki nem lehet több 30-40 évesnél? Mint ahogy a már a nála öregebbek is mutálódtak, és eltorzította őket a sugárzás, de őt nem? Miért vannak fehérre mázolva a Hadfiúk? És Joe? És mit keres egy lángszóró egy gitáron?

Szóval vannak ilyen számomra eléggé nagy logikai bukfencek, de ez még ne tartson vissza senkit a megtekintéstől, ugyanis minden bakija ellenére az új Mad Max, talán az egyik legjobban sikerült film 2015-ben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr498331490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása