2016. július 29. 21:48 - Redfield

Resident Evil Gaiden (2001)

Terror Knows No Boundries

resident_evil_gaiden_european_cover.jpg"Az Umbrella kísérletei által okozott katasztrófák után, megalakul egy földalatti titkos szervezet, aminek a célja, a hírhedt gyógyszerészeti vállalat globális tevékenységeinek felfüggesztése. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a raccooni katasztrófa egyik túlélője Leon S. Kennedy. Első parancsa, kivizsgálni egy "Starlight" nevű óceánjárót, ahol értesülések szerint az Umbrella egy új fajta biofegyvere található. Hamarosan, a főhadiszállás elveszíti a kapcsolatot a hajón lévő Leonnal és az egykori S.T.A.R.S. tagok, Barry Burtont küldik a hajóra hogy megkeresse őt. Barry, a hajón felfedezi hogy az összes utasból zombi lett, de ez még csak a kezdete a rémálomnak..."

Gameboy játékkal még nem foglalkoztam, de valamikor ezt is el kell kezdeni, plusz szerettem volna a Resident Evil sorozat a kis szegletéről is pár sort.

Az eddigiektől eltérően, ezt a RE játékot nem a Capcom és még csak nem is a Tose fejlesztette, hanem meglepő módon egy nyugati cég, a brit M4. Eredetileg egy másik Capcom játék, a Dino Crisis Game Boy Color portjával voltak megbízva, de mivel a cég az első Resident Evil kézikonzolos portjánál jelentős fejlesztési problémákba ütközött, így a Dino Crisis portolása helyett egy teljesen új Resident Evil címet kezdtek fejleszteni Game Boy Colorra és Shinji Mikamit, illetve Hiroki Katot fel is kérték a játék történetének megírására. Az meg...

Egy későbbi interjúban az M4 at nyilatkozta, hogy megpróbálták meggyőzni a Capcomot, hadd Game Boy Advance-re fejlesszék a játékot a több lehetőség és szebb grafika miatt, de a kiadó nem ment bele a dologba. A játék bajosan kapott amerikai megjelenési dátumot is, de 2001 végére 2002 elejére mindegyik verzió a boltok polcára került.

A Gaiden egy scrollozós, mászkálós játék, Resident Evil köntösben. A hajón találhatunk elszórva  fegyvereket, lőszert, gyógynövényeket és a tovább haladáshoz szükséges tárgyakat. Szerencsére nem leszünk elveszve a hatalmas hajón, ugyanis segítségünkre ott a tárgylistában található PDA, ami leírja nekünk aktuális feladatainkat, külön megnyitható térképünkön pedig a játék be is jelöli küldetésünk helyét.

Hiába egyszerű a dolgunk, korántsem mondanám könnyűnek, hála a tömeges létszámban jelenlévő zombiknak. A zombik a legnagyobb baja is a játéknak, mert a főbosson kívül csak velük fogunk találkozunk, ami egy Resident Evil játéktól ezért eléggé karcsú.

barry_during_fight.pngÉrtelemszerűen nem lehet egy Gameboyba olyan látványos harcokat tenni,mint egy rendes konzolra, ezért itt azt egy egyszerű ritmusjátékkal oldották meg. Ilyenkor a játék felülnézetből belsőnézetre vált és velünk szemben látjuk ellenfeleinket. Itt megfelelő időben kell megnyomnunk a gombot, mikor a vonalon ide-oda mozgó kis indikátor a szörnyek alatt található sávban van. Értelemszerűen ha annak a sávnak a közepén van az nagyobb sebzés eredményez, de ez persze függ még attól is milyen fegyver van a kezünkben.

Egy ideig még szórakoztató is lehet egyeseknek, de a játék utolsó harmadára már igencsak zabszem lesz az alfelünkben az a harcforma. Az egyhangúságra rátesz a zombik folyamatos újra teremtődése. Meg azok az érdekes támadások, amikor az EGYETLEN zombi a szobában rám ront és hirtelen hozzácsapónak még vagy hárman szó szerint a semmiből.

barryanleon.jpgA Gaiden nem képezi a hivatalos kánon részét. Hiába szerepel benne az első rész mellékszereplője Barry Burton, és a második rész főszereplője Leon Kennedy, a játék végére akkora baromságot hoznak ki az írók a sztoriból, hogy az összes későbbi rész más megvilágításba kerülne, ezért tökéletes egyet értek a Gaiden történetének kukába dobásával.

A játék kapott hideget meleget a szaksajtóban (bár többnyire hideget), ezért valószínűleg nem véletlen, hogy a kézikonzolos kitérő után sorozat visszatért az otthoni gépes rendszerekre, hogy újra átélhessük az első rémisztő kalandot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr798778994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása