2016. november 20. 20:12 - Redfield

Resident Evil - The Umbrella Chronicles (2007)

Witness the end of Umbrella

resident_evil_the_umbrella_chronicles_uscover.jpg1998 június 23 - A Raccoon City melletti erdőben történt furcsa gyilkosságok kivizsgálására a STARS különleges alakulat Bravo csapatát küldik a helyszínre. Bár megszakad a kapcsolat a főhadiszállással, tovább folytatják a nyomozást, mialatt vérszomjas fenevadak támadnak rájuk. A csapat újonca, Rebecca Chambers és a zűrzavarban megszökött katonai fegyenc Billy Coen veszedelmes felfedezést tesz a gyilkosságok hátteréről.

1998 július 24 - A STARS Alfa csapata is a helyszínre érkezik, bajtársaikat kutatva. Miután egy közeli kastélyban menedékre lel, Chris Redfield és Jill Valentine olyan szintű borzalmakkal találja szembe magukat, ami minden képzelet felülmúl.

1998 szeptember 29 – Az Umbrella Vállalat által létrehozott T-Vírus ezúttal Raccoon Cityben üti fel a fejét ezzel változtatva földi pokollá a várost. Jill Valentine, tévedett, mikor azt hitte maga mögött hagyta a kastélybeli borzalmakat, így most újra menekülni kényszerül az Umbrella szörnyetegei elől. A katasztrófa és rettegés közepette az egyetlen segítsége egy Carlos Olivera nevű zsoldos, akivel együtt próbálnak kijutni a városból.

2003 február –Évekkel a raccooni katasztrófa után, Chris és Jill egy alakulat tagjaként, megkísérli felszámolni az Umbrella egyik utolsó kísérleti telepét Oroszországban végleg tönkretéve ezzel a gonosz multivállalatot.

Ugyan kevesen tudják, de ezek az események csupán egy nagyobb terv részeit képezték. Ez a terv pedig egyetlen embert szolgál, akinek a neve: Albert Wesker.

A railshooterek műfaja soha nem állt közel hozzám. Leragadtam valahol a VirtuaCop és a House of the Dead első részénél. Az ilyen játékok lényege, hogy karakterünk tőlünk függetlenül mozog egy adott út vonalat téve meg (innen ered a railshooterből a „rail” szó, ami „sín”-t jelent). Nekünk csupán a célkereszt felett van kontrollunk amivel az utunkba kerülő összes ellenséget célba tudjuk venni és már pumpálhatjuk is beléjük az ólmot.

umbrella2.jpg

Annyira talán nem is meglepő, hogy a Resident Evil franchise is rátalált a műfajra, hisz voltak hasonló próbálkozások már a sorozatban(Survivor 1-2,Dead Aim).Szerintem azonban itt nem a játékmeneten, vagy magán a játékon van a hangsúly, hanem a történeten. Mivel a negyedik résszel a sorozat új írányba indult, jól jött egy kis visszatekintés a fontosabb előzményekre.Habár a játék ennek nem tesz maradéktalanul eleget, ugyanis a második rész és a Code: Veronica cselekménye kimaradt a recapból, de néhány olyan kérdésre kaphatunk választ, amire eddig nem a sorozat történetében. Megtudhatjuk hogy jutott ki Ada a második rész után Raccoon Cityből. Azt is, mi történt Rebeccával a Zero és az első rész között, de HUNK viszontagságokkal teli menekülését is újra élhetjük. Már ezekért is érdemes lenne végig játszani az Umbrella Chronichles-t, de a játék elmesél egy  önálló történetet, ami a sorozat egyik legfontosabb karakteréről, Albert Weskerről szól. A teljesen új sztori mellett, azért itt is tisztázódik pár eddig homályos részletet. Hogyan élte túl Wesker a Kastély Incidenst?Miként tett szert a Code: Veronicában látott képességeire? Hogy vált azzá, akit Ada kampányában láthattunk a negyedik részben? Wesker eredettörténete részeként, kapunk egy új fejezetet a Resident Evil történetéből. Itt már évekkel a raccooni katasztrófa után járunk. Az akkor történteknek köszönhetően az Umbrella Vállalat magabiztosan halad a csőd felé. Épp ekkor készül megadni a kegyelem döfést a két  egykori STARS tag: Chris Redfield és Jill Valentine, akik egy kisebb osztaggal kiegészülve támadást indítanak egy oroszországi Umbrella telep ellen. Persze Wesker szemszögéből válik teljessé ez a történet is, de jó látni az Umbrella tényleges végnapjait.

resi-umbrella-chronicles-2-1024x576.jpg

A lövöldözésen kívül szedhetünk fel újabb fegyvereket (és ezáltal lőszert is) és ha szorul a hurok egy quick time event keretein belül közelharcban is szájba csaphatjuk ellenfeleinket. Egyébként nem csak itt használunk QTE-t, hanem az egész játék alatt lesznek szituációk, (többnyire a boss fightoknál).

Természetesen a játék alapját a lövöldözés adja és ezáltal a fegyverek nagy jelentőséggel bírnak. A pályákon találunk fegyvereket, amiket aztán a további misszióknál bármikor kiválaszthatunk. Ekkor minden küldetés eleje előtt hozzáadhatunk a végtelen lőszerrel rendelkező pisztoly mellé még egy vasat, amihez viszont már véges mennyiségű skulónk van csak. A pályákon elért statisztikák fejében pontokat kapunk, amiket elkölthetünk fegyvereink tovább fejlesztésére. Ez jó dolog, hisz ki ne örülne szorult helyzetben egy végtelen lőszerrel rendelkező jackhammernek...

Ez a játék egyértelműen egy szerelmes levél a rajongóknak. A meglepő számomra, hogy itt nem csak a játék rajongóiról beszélek, hanem az élőszereplős filmek fanjairól is. A sorozat arculatváltásával érezhető lett a filmek pörgősebb hangvételének áthallása is, amit megfejeltek pár onnan átemelt motívummal. Már a negyedik részben feltűnt az első film hírhedt lézerfolyosója, de itt sokkal jobban visszahozza az eredetit. Nem is beszélve a játék történetének egyik központi eleméről, a Vörös Királynőről, aki a filmekben is szintén az Umbrella egyik fejlett mesterséges intelligenciája volt, akárcsak immár a játék univerzumában.

734999.jpg

Problémám kevés van a kamera rángatáson kívül, de az a műfaj sajátossága. A gyógynövényeket felszedéskor azonnal elhasználjuk, ami egy értékes taktikai plusztól fosztja meg a játékost. Bizonyos, számomra érdekesnek tartott küldetéseket csak akkor játszhatunk végig, ha megfelelő értékelést kapunk egy megadott pályán. A gond csak annyi, hogy ezek a leghangulatosabb pályák és így ennek eléggé öngól szaga van.

A The Umbrella Chronicles egy remek összegzés mindazoknak, akik nosztalgiázni vágynak és azoknak is, akik most kapcsolódnak be a sorozatba. Sajnos csak Wii-re és PS3-ra jelent meg, de oda érdemes beszerezni. Itt-ott retconol és megváltoztat dolgokat, de továbbra is a zombihadak és a rettegés dominálnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulvel.blog.hu/api/trackback/id/tr3811841675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása